Zodra de vruchten in de tuin zo ver zijn dat deze kunnen worden geplukt rijst bij ons ook weer de vraag: "Wat voor lekkers kunnen we er allemaal mee maken"? In dit geval hebben we daarvoor het internet afgezocht en kwamen we uiteindelijk uit bij een recept voor bramencupcakes. Het eerste bakblik met bramencupcakes vond dusdanig gretig aftrek dat we al snel weer met een partijtje bramen de keuken in moesten. Hier en daar het recept en de hoeveelheden aangepast aan onze apparatuur en wensen, en we hebben weer een recept dat we kunnen hanteren bij onze keuken exercities.

 Benodigdheden:

  • 125 g gesmolten boter of margarine (+beetje extra)
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 g bramen (eventueel in combinatie met bessen)
  • 1 el poedersuiker
  • 225 g (basterd)suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 350 g tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder (16gr)
  • 1/2 citroen (rasp van de schil)
  • 3 eieren
  • 1 snufje zout
  • 2 dl yoghurt
  • 1 handje geschaafde amandelen

Overige benodigdheden:

  • Bakblik voor cupcakes
  • Bakpapier

Bereiding:

  1. Beboter en bebloem de cupcake vorm.
  2. Knip 12 repen bakpapier van 6cm x 25 cm en maak hiervan kokertjes in de cupcake bakjes, de muffins kunnen dan straks hoger rijzen en worden daardoor luchtiger.
  3. Was de bramen en droog ze voorzichtig met keukenpapier, verwijder daarna pas het kroontje!
  4. Meng ze met de poedersuiker en een kleine eetlepel bloem.
  5. Meng de basterdsuiker en de vanillesuiker door de gesmolten boter.
  6. Zeef de tarwebloem met het bakpoeder en meng de citroenschil erdoor.
  7. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
  8. Vermeng het meel eerst met het botermengsel en klop er vervolgens de eierdooiers door.
  9. Als deze zijn opgenomen de yoghurt erdoor roeren en tot slot het eitwit erdoor spatelen.
  10. Nu niet meer roeren, anders verliest het eiwit zijn luchtigheid.
  11. Vul de cupcake vormen afwisselend met een laagje beslag en bramen en eindig met een laagje beslag
  12. De cupcakes bestrooien met de amandelen.
  13. De cupcakes in ongeveer een half uur op ongeveer 170 graden bakken, liefst in het midden van de oven.
  14. Minimaal een half uur af laten koelen en voorzichtig storten.