Met onze eerste experimenten met een moestuintje komen er nu ook periodiek niet direct te consumeren hoeveelheden seizoensfruit beschikbaar. Dit geeft aanleiding om dit te verwerken in heerlijke soorten eigen gebak. De in het recept genoemde soorten seizoensfruit zijn door ons inmiddels allemaal geprobeerd en de reacties van het bezoek zijn steeds erg lovend.

Het teveel aan geoogst fruit wordt door ons ingevroren en gedurende de daarop volgende periode steeds weer in een gevarieerd gebaksaanbod toegepast.

Benodigdheden beslag:

  • 0.5 ei
  • 100 g zachte boter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 eetlepels water
  • 170 gram bloem
  • 1,5 mespuntjes bakpoeder

Benodigdheden vulling:

  • 300 gram seizoensfruit, zoals bijvoorbeeld:
    • Blauwe pruimen
    • Rabarber
    • Bramen
    • Blauwe bessen
  • 400 gram crème fraîche
  • 65 gram suiker
  • 2/3 vanillestokje
  • 2 eieren

Overige benodigdheden:

  • Kartelvorm van 23 cm doorsnede
  • boter om in te vetten
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Bereiding:

Deeg

  1. Kneed het ei met de boter, suiker, water, bloem en het bakpoeder tot een soepel deeg.
  2. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Taart

  1. Snijd de pruimen in vieren en verwijder de pit.
  2. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht dun uit en bekleed de ingevette kartelvorm met het deeg.
  4. Meng voor het beslag de crème fraîche met de suiker.
  5. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng samen met de eieren door de crème fraîche.
  6. Verdeel het beslag over de kartelvorm en leg de pruimen erin.
  7. Bak de taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
  8. Breng de abrikozenjam met een scheutje water aan de kook en bestrijk de taart ermee.