Ook dit jaar hadden we een goede opbrengst van onze rode bessenstruik. Wat echter te doen met die toch wel zure bessen en de reeds gemaakte bessensap en compote in combinatie met andere vruchten?

Na enig speurwerk op internet vond ik een recept op de site van Allrecipes die ik vervolgens heb gemaakt. Het resultaat vonden mijn man en ik en een net op het juiste moment binnenkomende gast heerlijk.

Omdat ik veel citroenmelisse in de tuin verbouw, heb ik dat gebruikt in plaats van citroenrasp.

Benodigdheden beslag:

  • 2 eidooiers
  • 125 g zachte boter
  • 100 gram witte suiker
  • 1,5 thhelepel geraspte citroenschil of gehakte citroenmelisse blaadjes
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder

Benodigdheden vulling:

  • 250 gram rode bessen
  • 2 theelepels maizena
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren alleen het eiwit

Overige benodigdheden:

  • Kartelvorm van 23 cm doorsnede
  • boter om in te vetten

Bereiding:

Deeg

  1. Kneed het ei met de boter, suiker, gezeefde bloem, geraspte citroen (of gehakte citroenmelisse blaadjes) en het bakpoeder tot een soepel deeg.
  2. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Meng de bessen met een geddelte van de suiker om het in te laten trekken.

Rode Bessentaart

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  2. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht dun uit en bekleed de ingevette springvorm met het deeg.
  3. Bak de bodem in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
  4. Intussen in een vetvrije kom het eiwit stijf kloppen.
  5. Klop de maizena en het restant van de suiker gedurende 5 minuten door het eiwit.
  6. Vervolgens de rode bessen aan het eiwitmengsel toevoegen en over de reeds gebakken bodem aanbrengen.
  7. Gedurende 10 minuten in de oven bakken tot het eiwit licht gebruind is.